Saturday, April 17, 2021

General Science most important Questions Part -6

❇️ General Science most important Questions Part -6

प्रश्‍न 41– भारत में 28 फरवरी को विज्ञान दिसव किस उपलक्ष्‍य में मनाया जाता है? 
उत्‍तर – सी.वी.रमन द्वारा रमन प्रभाव की खोज करने के दिन के उपलक्ष्‍य में

प्रश्‍न 42– 7 नवम्‍बर, 1888 भारत के किस महान वैज्ञानिक का जन्‍मदिन है?
 उत्‍तर – सी.वी.रमन का

प्रश्‍न 43– आयो‍डीन युक्‍त नमक का प्रयोग किस बीमारी की रोकथाम के लिए किया जाता है?
 उत्‍तर – गलगण्‍ड (Goitre)

प्रश्‍न 44– विद्युत मोटर का क्‍या कार्य है? 
उत्‍तर – विद्युत ऊर्जा का यांत्रिक ऊर्जा में रूपान्‍तरण करना।

प्रश्‍न 45– हरे पौधों में प्रकाश-संश्‍लेषण की इकाई क्‍या कहलाती है? 
उत्‍तर – क्‍वाण्‍टासोम(Quantasome)

प्रश्‍न 46– पृथ्‍वी का औसत घनत्‍व क्‍या है ? 
उत्‍तर –5.5 ग्राम/घन सेंटीमीटर

प्रश्‍न 47– सूर्य सदैव पूर्व में निकलता है, क्‍योंकि? 
उत्‍तर – पृथ्‍वी पश्चिम से पूर्व की ओर घूमती है।

प्रश्‍न 48– पौधों में वाष्‍पोत्‍सर्जन दर के निर्धारण के लिए किस यंत्र का उपयोग किया जाता है?
 उत्‍तर – पोटोमीटर का

प्रश्‍न 49– रेड लेड का रासायनिक सूत्र क्‍या है ?
 उत्‍तर –Pb3O4
प्रश्‍न 50– मानव शरीर में विटामिन K का निर्माण किस अंग में होता है? उत्‍तर – कोलन में बैक्‍टीरिया द्वारा

Question 41 - On which occasion is Science December celebrated on 28 February in India?
 Answer - On the day of the discovery of Raman effect by CV Raman

 Question 42–7 November 1888 is the birthday of which great scientist of India?
 Answer - CV Raman

 Question 43- Iodine salt is used to prevent which disease?
 Answer - Goitre

 Question 44 - What is the function of electric motor?
 Answer - Conversion of electrical energy into mechanical energy.

 Question 45- What is the unit of photosynthesis in green plants called?
 Answer - Quantasome

 Question 46- What is the average density of the earth?
 Answer - 5.5 g / cubic centimeter

 Question 47- Sun always exits east, because?
 Answer - Earth rotates from west to east.

 Question 48- Which device is used for determining the rate of evaporation in plants?
 Answer - Potometer

 Question 49 - What is the chemical formula of red lead?
 Answer - PB3O4
 Question 50- In which part of vitamin K is formed in human body?  Answer - By bacteria in the colon

No comments: