Tuesday, April 20, 2021

List of the National Film Awards 2020 winners राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कार 2020 विजेताओं की सूची

Here is a look at the National Film Awards 2020 winners:

⛱️Best Hindi Film: Chhichhore
⛱️Best Actor (Male): Manoj Bajpayee (Bhosle) and Dhanush (Tamil)
⛱️Best Actor (Female): Kangana Ranaut (Manikarnika and Panga)
⛱️Best Supporting Actor (Male): Vijay Sethupathi
⛱️Best Supporting Actor (Female): Pallavi Joshi
⛱️Best Editing film: Jersey (Telugu)
⛱️Best Audiography: Khasi
⛱️Best Screenplay Adapted: Gumnami,
⛱️Best Female Playback singer: Bardo
⛱️Best Male Playback Singer: B Praak
⛱️Best Feature Film: Marakkar Lion of the Arabian Sea
⛱️Non-feature films
Best Film Critic: Sohini Chattopadhyaya
⛱️Best Book on Cinema: Saibal Chatterjee announces the winner for National Award Book (special mentions) was given to the Marathi book The Man who Watches Cinema by Ashok Rahane. 
The second winner was Kannada Cinema: Jagathika Cinema by PR Ramadasa Naidu. The Best Book was conferred upon Sanjay Suri’s A Gandhian Affair: India’s Curious Portrayal of Love in Cinema.

🎧Best Non-Feature Film🎧

⛱️Best Non-Feature Editing: Arjun Saraya.
⛱️Audiography (musical): Radha,
⛱️On Location Sound Recordist: Rahas,
⛱️Best Cinematography: Savita Singh for Sonsi
⛱️Best Direction: Knock Knock Knock,
⛱️Best Film on Family Values: Oruu Pathira,
⛱️Best Short Fiction: Custody,
⛱️Special Jury Award: Small Scale Values
⛱️Best Animation: Radha
⛱️Best Investigative: Jakkal
⛱️Best Exploration film: Wild Karnatak
⛱️Best Education film: Apples and Oranges
⛱️Best Film on Social Issues: Holy Rites (Hindi) and Ladli (Hindi)
⛱️Best Environment Film: The Stork Saviours
⛱️Best Promotional film: The Shower
⛱️Best Biographical Film: Elephants do Remember
⛱️Best Ethnographic Film: Charan-Atva
⛱️Best Debut Non-Feature film Director: Khisa
⛱️Best Non-Feature Film: An Engineered Dream

यहाँ राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कार 2020 विजेताओं पर एक नज़र है:

 ⛱️बेस्ट हिंदी फिल्म: छिछोरे
 ⛱️बेस्ट एक्टर (पुरुष): मनोज बाजपेयी (भोसले) और धनुष (तमिल)
 ⛱️बेस्ट एक्टर (महिला): कंगना रनौत (मणिकर्णिका और पंगा)
 ⛱️बेस्ट सपोर्टिंग एक्टर (पुरुष): विजय सेतुपति
 ⛱️बेस्ट सपोर्टिंग एक्टर (महिला): पल्लवी जोशी
 ⛱️बेस्ट एडिटिंग फिल्म: जर्सी (तेलुगु)
 ⛱️बेस्ट ऑडियोग्राफी: खासी
 ⛱️बेस्ट स्क्रीनप्ले एडाप्टेड: गुमनामी,
 ⛱️बेस्ट फीमेल प्लेबैक सिंगर: बार्डो
 ⛱️बेस्ट मेल प्लेबैक सिंगर: बी प्रैक
 ⛱️बेस्ट फीचर फिल्म: अरब सागर का माराकर शेर
 ⛱️नहीं-फीचर फिल्में
 बेस्ट फिल्म क्रिटिक: सोहिनी चट्टोपाध्याय
 ⛱️बेस्ट बुक ऑन सिनेमा: साईबल चटर्जी ने नेशनल अवार्ड बुक के विजेता की घोषणा की (विशेष उल्लेख) अशोक रहाणे द्वारा सिनेमा देखने वाले मराठी पुस्तक द मैन को दिया गया था।
 दूसरा विजेता कन्नड़ सिनेमा था: पीआर रामदासा नायडू द्वारा जगथिका सिनेमा।  बेस्ट बुक को संजय सूरी की गांधीवादी कहानी: इंडियाज क्यूरियस पोर्टराल ऑफ लव इन सिनेमा से सम्मानित किया गया।

 🎧बेस्ट नॉन-फीचर फिल्म🎧

 ⛱️बेस्ट नॉन-फीचर एडिटिंग: अर्जुन सराया।
 ⛱️आदोग्राफी (संगीत): राधा,
  ⛱️ लोकेशन साउंड रिकॉर्डिस्ट: रहस,
 ⛱️बेस्ट सिनेमैटोग्राफी: सोंटी के लिए सविता सिंह
 ⛱️सबसे अच्छी दिशा: नॉक नॉक नॉक,
 ⛱️पारिवारिक मूल्यों पर सर्वश्रेष्ठ फिल्म: ओरु पथिरा,
 ⛱️बेस्ट शॉर्ट फिक्शन: कस्टडी,
 ⛱️विशेष जूरी अवार्ड: स्माल स्केल वैल्यूज
 ⛱️बेस्ट एनिमेशन: राधा
 ⛱️बेस्ट इन्वेस्टिगेटिव: जक्कल
 ⛱️बेस्ट एक्सप्लोरेशन फिल्म: जंगली कर्नाटक
 ⛱️बेस्ट एजुकेशन फिल्म: सेब और संतरे
 ⛱️सामाजिक मुद्दों पर सबसे अच्छी फिल्म: पवित्र संस्कार (हिंदी) और लाडली (हिंदी)
 ⛱️बेस्ट एनवायरनमेंट फिल्म: द स्टॉर्क सेवियर्स
 ⛱️बेस्ट प्रोमोशनल फिल्म: द शॉवर
 ⛱️बेस्ट बायोग्राफिकल फिल्म: हाथी को याद करते हैं
 ⛱️बेस्ट एथनोग्राफिक फ़िल्म: चरन-अतवा
 ⛱️बेस्ट डेब्यू नॉन-फ़ीचर फ़िल्म निर्देशक: ख़िसा
 ⛱️बेस्ट नॉन-फीचर फिल्म: एक इंजीनियर ड्रीम

No comments: