Tuesday, May 18, 2021

17 May 2021 Current Affairs

17 May 2021 Current Affairs

━━━━━ ✧ ━━━━━━
 
1. टोक्यो ओलिंपिक के आयोजकों ने 1.80 लाख की जगह अब कितने हजार अधिकारियों को एंट्री देने की घोषणा की है ?
Ans.  80 हजार

2. जूनियर नेशनल चैम्पियन 23 साल के सागर की हत्या के आरोप में गैर जमानती वारंट जारी किया है ?
Ans. सुशील कुमार

3. पहली ब्रिक्स रोजगार कार्य समूह की बैठक की अध्यक्षता किसने की है ?
Ans. अपूर्व चंद्रा

4. इंडियन चैंबर ऑफ कॉमर्स ने किस एजेंसी लिमिटेड को "हरित ऊर्जा पुरस्कार" से सम्मानित किया है ?
Ans. इरडा

5. भारतीय मूल की किस विशेषज्ञ को हाल ही में 2021 के विश्व खाद्य पुरस्कार से सम्मानित किया गया है ?
Ans. डॉ. शकुंतला हरकसिंह थिल्स्टेड

6. किस आईआईटी संस्थान ने हाल ही में पर्यावरण के अनुकूल श्मशान कार्ट विकसित किया है ?
Ans. आईआईटी रोपड़

7. NHPC Ltd. ने कॉर्पोरेट सामाजिक दायित्व के तहत किस राज्य को कोल्ड चेन उपकरण उपलब्ध कराये है ? 
Ans. अरुणाचल प्रदेश सरकार

8. एयरोस्पेस स्टार्टअप Axiom और किसने अंतर्राष्ट्रीय अंतरिक्ष स्टेशन के लिए पहला निजी अंतरिक्ष यात्री मिशन घोषित किया है ?
Ans. नासा

9. 16 मई को विश्वभर में कौन सा दिवस मनाया जाता है ?
Ans. अंतर्राष्ट्रीय प्रकाश दिवस

10. कौन "सिंथेटिक गांजा" को बैन करने वाला विश्व का पहला देश बन गया है ?
Ans. चीन

━━━━━ ✧ ━━━━━━

17 May 2021 Current Affairs
 
1. The organizers of the Tokyo Olympics have announced the entry of how many thousand officials in place of 1.80 lakhs now?
Ans. 80 thousand

2. Who has issued a non-bailable warrant for the murder of 23-year-old Sagar, the Junior National Champion?
Ans. Sushil Kumar

3. Who has chaired the first BRICS Employment Working Group meeting?
Ans. Apoorva Chandra

4. Which agency limited has been awarded the "Green Energy Award" by the Indian Chamber of Commerce?
Ans. IRDA

5. Which Indian-origin expert has recently been awarded the 2021 World Food Prize?
Ans. Dr. Shakuntala Hark Singh Thilstad

6. Which IIT institute has recently developed an environmentally friendly cremation cart?
Ans. IIT Ropar

7. NHPC Ltd. Which state has provided cold chain equipment under corporate social responsibility?
Ans. Government of Arunachal Pradesh

8. Aerospace startup Axiom and who has announced the first private astronaut mission to the International Space Station?
Ans. NASA

9. Which day is celebrated worldwide on 16 May?
Ans. International Day of Light

10. Who has become the first country in the world to ban "synthetic hemp"?
Ans. China

━━━━━ ✧ ━━━━━━

No comments: